Archive for May, 2010

Homosexualitatea

Manon a deschis aici o dezbatere interesanta despre homosexualitate.

E cool sa fim toleranti, e cool sa fim deschisi fata de nou, insa ar trebui sa fim cumpatati.

Homosexualitatea masculina NU poate fi categorisita drept normalitate. Ca e sau nu o abatere grava, e de discutat, insa nu se poate situa in registrul normalului.

O sa-i spuneti copilului vostru, in parc: daca-ti place de vecinul de la 4, invita-l in oras ? Presupunand ca pustiul ajunga la varsta la care incepe sa aiba interese sexuale (normale), i-ati deschide personal calea homosexualitatii ? Nu sariti, nu ma refer la cazurile in care copilul are clar inclinatii deosebite, caz in care acceptarea particularitatilor este solutia corecta.

In ce priveste homosexualitatea feminina, o aprob, ca un batran pervers ce sunt. Dar, in afara experientelor erotice, n-o consider normalitate.

Sa nu uitam ca anormalitatea poate insemna si ceva negativ, si ceva pozitiv; uneori, normalitatea se poate suprapune banalului.

Dupa cele de mai sus, logic este sa ma opun casatoriei intre persoanele gay. Dupa DEX, casatoria este definita ca: Uniune legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii. La fel gasim si in Constitutie (cred) si, cu siguranta, in Codul familiei. Uite aici o gramada de carti drept, poate ajuta.

Daca e sa schimbam legea, eu propun sa incepem cu ceva mai interesant. In pasul 1, legiferam ca un barbat sa aiba mai multe femei. Are mai mult sens, iar societatea actuala este mult mai toleranta cu cei care inseala, decat cu cei care sunt gay. Apoi, putem sa trecem la pasul doi: un musuroi de casatoriti sa poata avea mai multi barbati. Problem solved.

Later Edit

Din gelozie, pana nu abolim monogamia, am sa ma opun legalizarii casatoriei intre persoane de acelasi sex.

Dacă ne permitem să îndoim convenţiile după cum vrem noi, de ce sa ramana barbatii “normali” cu balele curgand? De ce nu putem sa mergem “la studente” fara sa ne fie frica de-un cutit care ne poate ateriza acasa, noaptea, intre testicule?

Si-ar fi facut Noica blog ?

In toiul noptii, unul dintre cei patru cititori, mi-a amendat, sec, un articol cu urmatorul citat:

Mecanicismul e o sărăcire de fiinţă. Computerul e punctul culminant al acestei sărăciri. Această “maşinuţă” magică desparte omul de realitate, de lucruri, fără ca el s-o conştietizeze. – Constantin Noica

Am cautat indelung pe net un alt citat prin care sa se fi contrazis, chiar si indirect, dar n-am gasit.

Noica a criticat mecanicismul, munca fara implicare intelectuala, productia fara imaginatie, creatia fara suflet. Insa, la vremea respectiva, computerul nu era decat o masina care facea calcule si rezolva probleme simple, cu o dezvoltare potentiala in orice directie. Filozoful s-a temut ca omul sa nu se compromita in comoditate, sa uite sa gandesca, sa-si lase mintea sa se atrofieze.

Sunt sigur ca astazi, dupa ce fenomenul i s-ar fi deslusit, ar fi inteles ca exista o granita intre puterea de calcul si inteligenta. Ar fi inteles ca ordinatorul, prin natura muncii sale, il cruta pe om de “mecanicism”. Ba mai mult, tocmai pentru ca face calcule complexe si rapide, ii permite Homo Sapiens sa se dueleze cu necunoscute la care generatiile trecute nici nu s-ar fi gandit. I-ar fi dat cezarului ce-i al cezarului, stiind ca cele ale lui Dumnezeu sunt puse deoparte.

Citeste tot post-ul

Diavolul

Discutia cu O.D. m-a facut sa cuget la conceptul de Diavol.

Am rasfoit Biblia, l-am cautat pe Diavol acolo. Lasand la o parte luptele demne de Lord of the Rings, l-am gasit in doua pasaje importante, pline de semnificatii: Pacatul Originar si Ispitirea domnului Iisus. Despre ambele s-a scris mult si bine, si n-as putea spune ceva nou fara sa plagiez vre-un monstru sacru. Ceea ce vreau sa punctez este ca in ambele, diavolul nu apare ca un balaur care arunca sange, ci ca un partener de dialog care are un scop precis: coruptia. În loc sa ne muste, prefera sa ne indeparteze discret de la calea cea dreapta.

Intentionez sa merg la o slujba penticostala; nu ca sa ma convertesc, ci ca sa privesc Diavolul in ochi.

Cat de usor poti face oamenii sa se indeparteze de la religia parintilor lor: le arunci un lighean de apa-n cap si le spui ca au fost botezati intru Domnul. Daca-i convingi, victimele se vor indeparta de biserica in care au fost botezati, de parinti, de prieteni. Cat de ingenios: sa folosesti numele Domnului ca sa plantezi samânţa urii.

Creationismul

Citeam un forum crestin unde se discuta despre creationism. Am urmarit cu interes discutia, am urmarit argumentele ambelor parti, ambele au pierdut. Religia s-a impus agresiv asupra evolutionismului si apoi s-a demontat singura,

Darwin a venit cu o explicatie, mai buna sau mai rea, e de discutat, insa una logica, bazata pe observatii. Ulterior, altii i-au mai corectat din erori, s-or fi gasit si defecte, insa principiile stau in picioare si, repet, sunt logice.

Religiosii sustin ca noi n-am obsevat sa se fi dezvoltat vreo specie noua. Eu ii intreb: de cat timp s-au catalogat speciile ? Cateva sute de ani ? Avem noi vre-o poza facuta de “biologii” evului mediu, sa vedem cum arata un fluture ? Vre-un documentar facuta de cronicarii antichitatii ? Nu. Ce avem sunt scheletele gasite, putine, pe ici pe colo; iar scheletele tind sa dea dreptate teoriei evolutiei.

E fals ca oamenii au crescut in inaltime in timpurile recente ? Nu s-a aplicat fix principiul evolutiei ? Barbatii mai inalti au fecundat mai multe femei iar femeile mai inalte au fost mai atragatoare.
E fals ca oamenirea devine mai inteligenta ? Nu ! Aceleasi simple principii ofera o explicatie.

E simplu sa contrazici. E simplu sa te legi de subiectele delicate ale unei teorii atat de vaste. Daca intr-un sac de grau gasiti ceva neghina, inseamna ca painea nu poate exista ? Ca suntem condamnati la mamaliga? Daca as gasi greseli in Biblie, s-ar darama crestinismul ? Nu, mi s-ar spune ca “nu cunoastem voia Domnului”.

Religia respinge evolutia, insa ce ofera la schimb ? Credinta oarba, fara vre-un fundament ? Ne provoaca sa acceptam “plantarea” omului pe pamant, singura justificare fiind “asa a vrut Domnul” ? Sa inteleg ca Domnului ii lipseau slugile, lingusitorii si fanaticii ?

Personal sunt foarte interesat de explicatiile religioase si mi-as dori, de dragul misterului, sa aiba sens. Insa, toate explicatiile primite se reduc, in final, la trei verbe: vreau, simt si cred. Verbe care, prin subiectivismul lor, nu pot fundamenta o constructie logica.

Cerul

Mi-am pierdut credinta. Nu sunt inca ateu, insa religia a esuat in a-mi da raspunsurile pe care le cer. Ma tem ca, odata cu emanciparea, vine si responsabilitatea: daca-L ignor cand mi-e bine, n-o sa pot sa-L mai chem la greu. Cum viata mi-a demonstrat-o de fiecare data, sunt singur.

Acum, ca in suflet am daramat un mit, ma trezesc nud in fata vidului. Nu pot accepta ca universului nu-i pasa de mine, ca Alpha Centauri nu se invarte in jurul unui anume apartament din Bucuresti.

Cerul are influenţă asupra mea, iar eu nu voi putea niciodată să am influenţă asupra lui. Dacă îl contemplu, mă înjoseşte; dacă îl ignor, mă pedepseşte. Are viaţa lui, misterioasă şi solemnă, pe care nu reuşesc în nici un fel s-o schimb sau s-o tulbur. Pentru mine, care nu sunt  nici versificator, nici mistic, cerul nu e altceva decât o pânză sinistră, pe care citesc în fiecare noapte sentinţa nulităţii mele iremediabile.

Librarie.Net: Concurenta neloiala

Imi citeam linistit mailul unde eram fie laudat, fie apostrofat de editurile cu care colaboram pentru vanzarile din aprilie. In mailul trimis catre editura Litera, vad, in dreapta, urmatoarea reclama (am sters informatiile legate de mesajul trimis):

Concurenta neloiala din parte Librarie.netAcolo, incadrat cu rosu, scrie:

Editura Litera – comenzi
Colectia “Descopera lumea” la pret
redus. Comandati acum online
www.librarie.net

Se intampla sa cunosc destul de bine legile, si se intampla sa cunosc destul de bine si practicile ilegale. Ceea ce vedeti mai sus este un caz evident de PUBLICITATE MINCINOASA si de CONCURENTA NELOIALA. De ce ?

Mesajul apare in email-urile clientilor editurii LITERA, in emailurile concurentilor care fac referire la editura Litera. Destinatarii mesajelor, citind in dreapta “Editura Litera – Comenzi” vor da click crezand ca vor comanda cartile de la editura Litera. In schimb, ei merg pe site-ul librarie.net.

Fostul lider al vanzarilor de carte din Romania, librarie.net, este cunoscut pentru practicile ne-ortodoxe. Spre exemplu, crearea de zeci de clone ale site-ului este o practica imoarala, demna de magazinele de viagra. Iar reclamele de tipul celei de mai sus sunt clar ilegale.

Cred ca sunt disperati, buybooks.ro s-a impus ca lider de vanzare de carte prin intermediul internetului.
Clientii buybooks NU vor gasi reclame mincinoase, NU vor gasi zeci de site-uri de unde sa fie pacaliti sa comande. Clienti buybooks au gasit si vor gasi o solutie corecta, morala si o echipa cu coloana vertebrala intacta.

– Later edit –

Am vazut acelasi tip de concurenta neloiala facuta si editurii Polirom: