Archive for July, 2010

Taranii

Am citit un articol aici care incearca sa salveze imaginea taranului roman. Eu, apocaliptic, nu vreau sa-l izbavesc, vreau sa-l desfiintez.

Timp de 50 de ani, comunistii ne-au impartit in doua cete, taranii si muncitorii. Speriata de deposedari si incantata de beneficii, populatia rurala s-a ingramadit in fabricile ceausiste si i-au lasat pe cei batrani sa se ingrijeasca de putinul pamant ramas. Mutati la oras, au conceput copii, au cumparat carti pentru gravide, i-au nascut si i-au crescut, si-napoi la sat nu s-au mai intors.

Imaginea taranimii perfecte, asa cum o avem noi in cap e cam asa: oameni fericiti, cu palarioare in cap, care simt multumirea atunci cand isi sapa pamantul, canta in cor si se bucura de placerile simple ale vietii. Si urla “Noi vrem pamant !”. Desi perfecta pentru Sorescu, desi adevarata pentru secolele trecute, e o aberatie economica. Astazi, e imposibil sa faci agricultura fara utilaje, fara a avea suprafete enorme de teren care sa merite investitiile. Acum, economia ne impinge spre o noua colectivizare; si, ma tem, ca noua colectivizare nu va fi cu mult mai buna decat cea veche.

“Nu vremurile sunt sub om, ci bietul om sub vremuri” – atunci erau turcii si tatarii, acum sunt goana dupa eficienta, criza si o serie de guverne incompetente. Taranul nostru nu si-a croit soarta niciodata, s-a adaptat nedreptatilor, “capul plecat sabia nu-l taie”. Taranul nostru nu e puturos, el nu exista. In locul taranimii luminoase, zac multi oameni gri, in case gri, cu sufletul gri, uitandu-se cu amaraciune la campurile lor gri.

Cum sa fugi de puscarie

Odata cu TVA-ul, s-au adoptat si Noul Cod de Procedura Civila plus Noul Cod de Procedura Penala. N-ar strica sa le cititi, asa, de lectura. O sa vedeti procedura prin care se da cineva in judecata, protocolul curtii de judecata, procedurile aplicate in cazul proceselor civile si penale. Fun Fun Fun !

Am inteles ca vor sa modifice si codul civil si cel penal. N-ar fi o idee rea, insa, avand in vedere ca legislativul nostru este incompetent, poate ca e mai bine sa asteptam.

Si ca sa nu va plictisesc cu postul asta pus aiurea, aveti mai jos doua reclame bestiale:

Plexus

Pentru ce pasionaţi de literatura inteligentă, le recomand cartea Plexus , de Harry Miller, carte care vine in continuarea lui Sexus… Daca n-ati citit sexus, poate ar fi bine s-o faceti.

Aceast Plexus e cel de-a doilea volum din seria “Rastignire trandafirie” (in engleza The Rosy Crucifixion). A fost publicata prima oara prin 1953, in Paris. La vremea lor, cartile lui Miller au generat ceva scandal, mai ales din partea feministelor: “Miller is a compendium of American sexual neuroses, and his value lies not in freeing us from such afflictions, but in having had the honesty to express and dramatize them”. Pe de alta parte, altii i-au laudat libertatea sexuala.

Nu e o idee buna sa asteptati filmul, va recomand sa cititi cartea :) .

Probabil ca o sa apara incurând si Nexus, care e cea de-a treia carte a seriei. I’ll keep you in touch.

Later Edit:

A aparut si Nexus. Imi place titlul, imi aminteste de StarCraft.