Un client cart.ro a apelat la un “profesionist” sa-i optimizeze site-ul.

Un site care apare al X-lea pe google la cautarea dupa “optimizare seo”, care arata decent, un site pe care cineva ar putea incerca sa contracteze servicii. Teapa !!!
Cum de altfel s-a intamplat si cu clientul nostru, pe care sa-l numim X. Am schimbat numele ca sa nu afectez negativ un om de buna-credinta.

In prima faza, expertul din povestea noastra ii spune clientului ca site-ul este penalizat pentru ca paginile mai vechi duplicau continutul site-ului nou, mai exact a paginii principale. Evident, expertul n-a obosit sa verifice ca de fapt, paginile vechi erau redirectate permanent (301 Moved Permanently) catre pagina principala, deci nu putea fi vorba de duplicare. Oricum, preferinta expertului a fost sa primeasca 404, ceea ce noi am implementat relativ rapid si fara mare taraboi.

Cele se mai sus erau spuse in timp ce siteul era pe pozitia 2 la cautarea “magazin [tipul-de-produse-comercializat]“. Pozitie pe care a ajuns fara vre-o interventie mastermind, pur si simplu asa l-a generat implicit cart.ro (plus un efort al clientului si al nostru). Ni se explica ca, de fapt, google a penalizat doar anumite cuvinte, insa se pare ca printre ele nu se gaseste [tipul-de-produse-comercializat].

Apoi urmeaza faza funny: in questul sau dupa top 10 google, ne-a rugat sa ii scoatem toate paginile mai vechi de forma www.site.ro/?cod_produs= , si sa-i returnam 404. Evident, explodand de nervi, i-am dat un mail mai belicos in care i-am explicat ca e aberanta cererea, pe homepage nu poti sa-i returnezi 404, indiferent de parametrii pe care ii trimiti. M-am trezit cu injurii si cu calificative de incompetent si prost.

Am sa tin un mic curs, poate priceape si cãpsorul lui de expert: simplificat, un URL e format din: PROTOCOL://DOMENIU/CALE-SI-FISIER?PARAMETRI. De obicei, eroarea 404 se returneaza la lipsa fisierului, nu in cazul primirii unor parametri nefericiti. Orice fisier poate fi rulat cu orice parametri, unii sunt folositi, altii nu. Desi nu e o lege, 404 sugereaza ca fisierul cautat nu a fost gasit, nu ca parametrii trimisi nu sunt corecti, sau, sunt vechi. In consecinta, e cel putin riscant sa-i spui lui Google ca http://www.site.ro/?parametri lipseste, ca poate i se casuneaza ca fisierul care serveste “http://www.site.ro/” lipseste.

Cred ca colegul nostru cu veleitati de SEO-kid n-a citit destule forumuri. Daca citea, vedea ca in loc de 404 e mai bine un 410, vedea ca, uneori, in loc de 404 e mai bine un 301 cu redirect etc. E plina tara de experti SEO, de copii care cred ca daca pun ceva keywords, ceva text si texte in URL atunci site-ul ajunge “primul in Google”. De oameni care abuzeaza de nestiinta clientilor si le promit marea cu sarea, apoi ii lasa cu rezultate medii, pe care le obtinea oricine avea putina bunavointa.

Exemple de URL-uri similare pe care nimeni nu se apuca sa le “elimine”: http://www.barnesandnoble.com/?orice=3 , http://www.carsales.com.au/?orice=4 . De ce am ales cele doua site-uri ? Primul e in topul cautarilor worldwide dupa “books” iar cel de-al doilea in topul cautarilor dupa “cars”. Doua cuvinte cheie grele, zic eu.

Poate expertul nostru crede ca eu nu ma pricep, ca n-am optimizat nimic in viata mea. Ii recomand cautarile: “telefoane second hand”, “telefoane nokia”, “carti”, “carti online”, “jocuri pc”, “jocuri ps3″, “jocuri ps2″, “jocuri psp”, “jocuri xbox”, toate cu sau fara ghilimele. Sa se uite in rezultate dupa site-urile noastre, buygames.ro, buybooks.ro, telefonmobil.ro. In acest moment, marea majoritate a cautarilor mentionate au site-urile noastre pe locul 1, si celelalte sunt in top 3. Sa traga poporul concluzia: vorbesc prostii sau ba ?.

Mai jos fac publica discutia intre noi si micul expert. Ii trimit mail in care-mi exprim frustrarea:

Buna ziua
Ma ocup de modificarile tehnice ale site-ului www.site.ro. Link-urile pe care le-ati raportat duplicate erau redirecturi permanente catre radacina site-ului, deci nu puteau fi considerate “duplicate”, paginile respective NEGENERAND nici un fel de continut.
In ce priveste ultima cerere, raspunsul cu 404 la cereri de tipul http://site.ro/?param1=…, nu pot decat sa ma minunez. Spre deosebire de cererea precedenta unde, desi nu exista fundament, pot exista preferinte, ultima cerere este ABERANTA si EROANTA. Cum puteti sa cereti sa returnez 404 pe radacina site-ului ??!!!!??!!!!???

Raspunul primit (nu ne cunoastem, n-am mai vorbit niciodata, iar eu m-am adresat cu dumneavoastra):

Amice, daca nu ai capacitatea de a rezolva ceva ce incurca te rog nu-mi umple mie mail-ul de “? si !”
Totodata ma bucur ca se poate comunica prin mail, deoarce deficientul in vorbire a domnului L. (ne. vorbea despre colegul meu, mai Rrrrrit), creeaza confuzie!
Sa trecem la subiect, sunt lucruri de care proprietarul site-ului are nevoie, nu vad de ce puneti intrebari in plus atat timp cat orice modificare este taxata! Trebuie sa gasim o solutie ptr a rezolva problema, daca nu va descurcati sa facem intr-un fel sa rezolve altcineva, sa nu uitam totusi modul abuziv in care aveti acces la site (nu mai exista nici macar o firma din Romania care sa procedeze asa).
Eu zic ca mai incerci inca o data ce am cerut, si daca iar iti vin erori in gand sau in tastatura pastreaza-le ptr tine!
Cum am dat de inteles si domnului L., modul in care comunicati lasa de dorit!

Ce ii raspund eu, la persoana a 2-a ca doar n-oi fi mai prost:

Nu cred ca ne cunoasteam si nici nu iti permit sa ma iei cu “amice”.  Faptul ca eu si colegii mei te trateaza cu “buna ziua” si “multumesc” nu inseamna ca esti vre-un VIP, inseamna ca colegii mei dispun de o elementara politete.
Contractele noastre cu clientii nu fac subiectul vre-unei discutii cu tine.
Iti spune ceva link-ul de mai jos?
http://www.<site-ul lui>.ro/?varza=1
Vezi vre-o asemnare cu http://site.ro/param1=… ?
Am incheiat orice conversatie. Din acest moment, toate cererile de modificari vor veni din partea dl. X (clientul).

Ce-mi primeste mailul:

Raspunsul pe care mi l-ai dat imi da dreptul sa te fac prost si inconpetent !
eu nu ti-am dat link-uri gen http://cart.ro/?relu-o-suge
eu ti-am dat pagini vechi care sunt indexate de google si care pot fi sterse!
O sa fac tot posibilul sa-mi indrum clientul pe druml cel bun, adica sa renunte la serviciile voastre!

Sa-i spuna cineva ca “inconpetent” e de fapt incompetent, si, corect era: “deficientul in vorbire al domnului”. Si ca eu n-o sug. In special ma intereseaza sa fac publica ultima parte, sa nu apara vorbe.